- BUDAK ŞEKLİNİN BELİRLENMESİ
Bilindiği gibi üzüm bazı yıllar çubukların uç kısmında bazı yıllar ise asmaya yakın olan dip kısmından doğar. Bunu küçük bir gözlemle tahmin edebiliriz. Bunun için budama zamanında önce bağın çeşitli bölgelerinden bir kaç çubuk seçmemiz yeterlidir. Asmada bir çubuk belirleriz ve çubuktaki gözleri keskin bir bıçak ile yatay bir şekilde kestiğimiz zaman gözün iç yapısı ortaya çıkar. Canlı gözler gerek şekil gerekse renk bakımından kendini belli eder. Bu tür gözlerin iç yapısı daha düzgün, rengi daha yeşil ve canlıdır. Kış soğuklarından yada başka nedenlerden zarar görmüş gözler ise cansız ve rengi daha çok kahverengiye yakındır. İşte bu şekilde gözlemlediğimiz canlı gözler çubuğun dip kısmında ise kısa budak, uç kısmında ise uzun budak yapmak yüksek verim almak açısından faydalı olacaktır.
- UZUN SALKIM YETİŞTİRMEK
Uygulamada salkımları uzatmak için fazla hormon kullanılmaktadır. Bu durum salkımları uzatır ama asma için çokta faydalı değildir. Fazla hormon kullanımı gerek asmanın genel durumu gerekse gelecek yılların verimi açısından zararlıdır. Ancak üreticiler özellikle sofralık üzüm yetiştirenler daha uzun salkımlar istemektedirler. Kullanılan hormon miktarını çok fazla artırmadan salkım boyunu uzatmanın bir yöntemi de bandırma yöntemidir. Bu yöntemde hormon sadece salkıma verildiğinden asmanın diğer bölgeleri hormondan etkilenmez. 20 lt suya 1 adet hap şeklinde hormon konulur. Bu karışım küçük kaplara doldurularak salkımlar bu karışıma batırılır. Bu sayede hem hormon kullanımından tasarruf edilir hemde asmanın faza hormonun zararlı etkilerinden kurtulması sağlanır. Bu yöntemde hormon görmeyen saklım olmayacağından dengeli ve uzun salkımlar elde edilir. Uygulamada zor bir yöntem gibi gözükse de alınacak sonuçlar göz önüne alındığında faydalı bir uygulamadır. Yaklaşık olarak 1 dekar alanı bir kişi 1 günde bitirir.
- ÇUBUKLARIN SIK GÖZLÜ OLMASI
İlkbaharda açan gözler hava şartları da uygun olduğunda hızlı bir şekilde ilerleme göstererek uzamaya başlar. Bu dönemlerde gerek toprak altı gerekse yapraktan gübre uygulamaları da yapıldığından sürgünlerin uzaması bazen istenenden uzun olmaktadır. Görünüm olarak hızlı büyüyen sürgünler iyi gibi gözükse de beraberinde bazı olumsuz durumlarda olmaktadır. Gereğinden fazla uzayan sürgünlerde göz araları da geniş olur ve bir yıl sonra doğacak göz sayısı da az olur. Bu dönemlerde fazla azot uygulaması bu hızlı gelişmenin en büyük nedenidir. Öncelikle bu fazla azot uygulamasından kaçınılmalıdır. Çünkü asma gelişiminde herhangi bir durgunluk yoksa hava şartları da uygun gittikçe sürgün gelişimi zaten normal olarak artacaktır. Ancak sürgünler normalden fazla uzamaya başlarsa bu duruma müdahale etmek sürgün üzerindeki göz aralıklarının kısa olmasını sağlayacaktır. Özellikle mayıs döneminde sürgünler fazlaca uzamaya başlarsa bakırlı bir ilaç uygulaması bu gelişimi yavaşlatmanın en iyi çaresidir. Özellikle göztaşı kullanmak hızla uzayan sürgünlerde bir durgunluğa sebep olarak hem göz aralarının kısa olmasını hemde gelecek yıl için sağlam ve dayanıklı çubuklar oluşmasını sağlayacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder