bitki besin elementleri




AZOT


Azot daha çok sürgünlerin uzamasında etkili bir element olduğu için noksanlığında sürgün gelişimi yavaşlar. Yaprak rengi önce açık yeşile sonra sarıya döner. Taneler normalden daha küçük kalırlar. bağda zayıf sürgün gelişimi, sarı ya yakın yaprak rengi gözlemlendiği zaman azot takviyesi yapmak gereklidir. Fazla azot olması durumunda ise yapraklar koyu yeşil renkte olur ve sürgünlerde de aşırı bir uzama görülür. Bu da asma için çok faydalı bir durum değildir. Çünkü çok hızlı sürgün gelişimi göz aralarının açılmasına neden olduğu için  bir yıl sonraki üzüm veriminin düşmesine  sebep olur.  Uygulamada çok sık yapılan hatalardan biri olan, asmanın ihtiyacı olmadığı halde aşırı azot vermekten kaçınılmalıdır.


FOSFOR

Bitkinin veriminde artış sağlayan bir besindir. Fosfor bitkilerin çiçek ve meyve tutumunu sağladığı gibi iyi bir kök yapısı oluşmasını da sağlar.Yıl içinde kullanımı faydalı olan bir besin türüdür. Toprak altı ve yaprak tan uygulaması yapılmaktadır. eksikliği yaşlı yapraklarda görülmeye başlar, yaprakların küçük oluşarak dökülmeye başlaması önemli eksiklik belirtileridir. 


POTASYUM

Bitki için önemli elementlerden birisidir. Bitkinin güçlü olması, meyvelerin sağlam ve dolgun olmasını sağlar. ürünlerin ekonomik değerlerini doğrudan etkileyen bir besin olması nedeniyle eksikliği durumunda mutlaka bitkiye verilmelidir. Eksikliği genellikle yaşlı yapraklarda ortaya çıkar. Yaprak kenarları önce sararır sonrada kurumaya başlar. Sürgünler ise normalden daha ince olurlar. Üzüm tanelerinin büyümesinde ve renklenme sinde de olumlu etkisi vardır. Kurak mevsimlerde eksikliği daha çok görülür. Genel uygulamada üzüm tanelerinin büyümeye başladığı dönemden hasat dönemine kadar 2-3 defa yapraktan  uygulama tavsiye edilmektedir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder