toprak ve yaprak analizi



TOPRAK ANALİZİ
  • TOPRAK ÖRNEĞİ ALMA ZAMANI
Toprak analizi için örnek almak iklim şartlarına bağlı olmakla beraber genel kural ekim zamanından veya toprak altı gübrelerin atılmasından 1.5 - 2 ay öncedir. Toprak örneği alırken toprak ne çok yaş ne de çok kuru olmalıdır. Normal nem oranındaki topraktan örnek almak çok kolay olacaktır. 


  • TOPRAK ÖRNEĞİ ALMA DERİNLİĞİ
0-30 , 30-60 ve 60-90 cm olmak üzere üç farklı derinlikten örnek almak tahlil sonuçları açısından faydalı olacaktır. Bu nedenle toprak mutlaka bu üç farklı derinlikten alınmalıdır. Ancak büyük ağaçların yetiştirildiği topraklarda bu ölçülerden biraz daha derinlerden toprak örneği almak uygun olacaktır.


  • TOPRAK ALMA ŞEKLİ
Arazinin değişik yerlerinden toprak almak arazinin genel durumu hakkında daha iyi fikir verir. Bunun için alınacak örnekler mümkün olduğu kadar değişik bölgelerden alınmalıdır. Genel uygulama olarak arazide  Z harfi çizecek şekilde örnek almak arazi hakkında daha iyi sonuçlar almamızı sağlar. Örnek alırken paslanmaz aletler kullanmak tahlilin sonuçları açısından önemlidir. Örnek alınacak toprak tınlı ve killi ise burgu tipi, kumlu ise kova tipi aletler kullanmak örnek almayı kolaylaştırır. Örnek alırken açılan çukur V harfi şeklinde açılır ve çukurun kenar kısmından alınan toprak analiz için kullanılır. Topraktaki bitki ve ot artıkları mutlaka temizlenmelidir.  


  • TOPRAK ANALİZ SIKLIĞI
Normal şartlarda 3 yılda bir analiz yaptırmak uygundur ama tarımın yoğun olarak yapıldığı topraklarda bu süre kısaltılabilir. Toprak kumlu ise 2 yılda bir analiz yaptırmak uygun olur.


  • TOPRAK ÖRNEĞİ NERELERDEN ALINMAZ
 -Önceden gübre, kireç konulmuş yerler.
 -Hayvanların sürekli olarak yattığı ve harman yerleri.
 -Yabancı otların yakıldığı yerler.
 -Ağaçların altı, dere ve orman kenarları ile yollara yakın yerler.
 -Sıra ekim yapılan arazilerde sıra üstlerinden.
 -Toprağın tuzlu olduğunun çok belli olduğu bölgelerden.
 -Tesviye yapılan yerlerden.



Bazı durumlarda aynı arazi içinden ayrı örnek almak gerekir  bunlar;

renk,eğim ve yön farkı olan yerler
derinliği farklı olan yerler
ürün cinsi ve verim farkı olan yerler
toprağın bünyesinin farklı olduğu yerlerdir.



Arazinin değişik bölgelerinden alınan topraklar karıştırılarak bu karışımdan 1-2 kg örnek alınır. Alınan bu örnek temiz bir torbaya konulup analiz için gönderilir.


YAPRAK ANALİZİ


Bitkinin besin ihtiyaçlarının belirlemede en önemli yöntemlerden biriside yaprak analizi yaptırmaktır. Bu analiz sayesinde;
-bitkilerdeki sorunlar ortaya çıkar
-gözle gözlemlenemeyen eksiklikler belirlenir
-verilen besinlerden bitkinin ne ölçüde yararlandığı kontrol edilebilir
-verilecek gübre cins ve miktarları hakkında fikir elde edilir.

BAĞDA YAPRAK ANALİZ ZAMANI

Asmalarda çiçeklenme sonunda analiz için yaprak almak en uygun zamandır. Bağ içinde Z harfi çizecek şekilde yürüyerek asmanın her yönünden olmak üzere ortalama 4 adet yaprak alınır. Alınacak yaprak güneş gören bölgelerden ilk salkımın karşısındaki yada bunun bir yukarısındaki yapraktır. Örnek olarak alınan yapraklar ortalama büyüklükte olmalıdır. Sağlıksız, besin noksanlığı belli olan yada üzerinde herhangi bir hastalık belirtisi olanlar analiz için uygun olmaz. Ayrıca en önemli nokta alınan örnekler 4 saat içinde analize gönderilmelidir. Bu imkan yoksa örnekler buzlu kutularda saklanabilir.  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder